Belépés

Magyarországi képeslapok: hazai vizeink

Az ENSZ 1992-es döntése szerint március 22 a víz világnapja….

9050 A Duna Budapestnel  HSzabo Sandor felvetele.jpg

A Földön több mint egymilliárd ember nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez. A népességrobbanás eredményeként az elmúlt ötven évben megháromszorozódott a Föld vízigénye. Nem megfelelő már bolygónk édesvízkészletét. A szennyvízelvezetés és szennyvíztisztás, a pazarló vízfelhasználás, az urbanizáció, az iparosodás súlyosan károsítja bolygónk vizeit.
Sajnos, a sós vizek is veszélyben vannak, az óceánokban és tengerekben sok a szemét, de gyakran hallani vegyianyag-szennyeződésről is.

A környezetszennyezés, az ökoszisztéma károsodása továbbra is nő, szemét jelentős része műanyag hulladékként kerül a vízbe.
A talajszennyezés is egyre nagyobb károkat okoz a tengeri környezetben. Az ENSZ közgyűlésének döntése értelmében, 1994 óta minden évben március 22-én tartják a víz világnapját. Ezzel szeretnék felhívni a kormányok és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére és a vízkészlet védelmének fontosságára. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

 9053 Aranyhid a Balatonnal HSzabo Sandor felvetele.jpg9052 A Zagyva folyo arviz idejen Szolnok hataraban HSzabo Sandor felvetele.jpg9051 A Duna Budapestnel telen  HSzabo Sandor felvetele.jpg9050 Velencei to HSzabo Sandor felvetele.jpg9049a Dunai patko gat  HSzabo Sandor felvetele.jpg9049 Vizirendeszek a Balatonon  HSzabo Sandor felvetele.jpg9048  Balatonon Tihanynal  HSzabo Sandor felvetele.jpg9041 Siofoki kikoto vihar idejen  HSzabo Sandor felvetele.jpg9040 Siofoki kikoto felett  HSzabo Sandor felvetele.jpg9047 Fonyodi halastavak  HSzabo Sandor felvetele.jpg

H. Szabó Sándor felvételeiből összeállítás a hazai vizekről