Belépés

MOHOSZ tájékoztató

A Szilas-pataki víztározó (Naplás tó) horgászatának helyzetéről

naplas-kozlemeny.jpg

Tisztelt Horgásztársak!

A Magyar Országos Horgász Szövetség a Földművelésügyi Minisztériummal kötött haszonbérleti szerződése alapján 2016.01.01-től kezdődően a Szilas-pataki víztározó halgazdálkodási jogának haszonbérlője. A tározó halgazdálkodási jogát a 2016.02.01. hatállyal megkötött alhaszonbérleti szerződés alapján az előző két évben – a korábbiakhoz hasonlóan -  a Horgász Egyesületek Budapesti Szövetsége gyakorolta.

A MOHOSZ Választmánya 2017. december 12. ülésén hozott V-27/2017. sz. határozatával a Horgászegyesületek Budapesti Szövetsége kizárási eljárásának megindítását rendelte el a szövetségnél folyamatban lévő megszűnési eljárás okán, egyben hozzájárult a Szilas-pataki víztározó alhaszonbérleti szerződésének felmondásához. 

A MOHOSZ, mint hasznosító célkitűzése, hogy a vízterület a jövőben a fővárosi gyermekhorgászat és utánpótlás nevelés centrumaként szolgáljon, a konkrét hasznosítási formát és konstrukciót meghatározó döntésre a soron következő választmányi ülésen kerül sor.

A horgászati hasznosítást emellett nagymértékben befolyásolják a helyi önkormányzatnak a tározó környezetére vonatkozó fejlesztési tervei, valamint a természetvédelmi terület kiterjesztésére folyamatban lévő eljárások. Ezekkel kapcsolatban jelenleg is folynak az egyeztetések az illetékes szervekkel.

A fenti okokból a jelenlegi helyzetben nem lehetséges felelős halgazdálkodást folytatni a tározón, így egyenlőre nem került még sor az alhaszonbérleti szerződés megkötésére, a jövőbeni halgazdálkodási hasznosító kijelölésére.

A horgászatra jogosító területi jegyek kiadására csak a halgazdálkodási hasznosítás rendeződése után kerülhet sor, így a vonatkozó jogszabályok szerint

a tározón jelenleg horgászati tevékenység nem folytatható.

Szervezeteinkkel egyeztetve keressük a megoldást arra, hogy a tározón a jogszerű horgászat mielőbb elkezdődhessen, melyről tájékoztatni fogjuk a tározón horgászni szándékozókat.

Megértésüket és türelmüket köszönjük.

Budapest, 2018.március 13.

 

Magyar Országos Horgász Szövetség