Belépés

Gersekaráti projektzáró – horgászversennyel

 A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán közel 110 millió forint támogatást nyert el a „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű projektjével tavaly tavasszal. Március végén Vaskeresztesen, majd április elején Csepregen és Püspökmolnáriban átadott fejlesztéseket követően most a Gersekaráti Sárvíz-tavon is elkészültek a beruházások, amelyeket még négy másik Vas megyei állóvíz átadása követ az idén nyáron.

img-0011-1528836239.JPG
A vasárnapi rendezvényen elsőként Pászthory Istvánné Gersekarát polgármestere üdvözölte a megjelenteket. Köszöntőjében elmondta, hogy nagy öröm a település számára a szövetség által most megvalósított fejlesztés, amely sok embernek, horgásztársnak lesz kiváló kirándulóhelye a jövőben. A polgármesteri köszöntőt követően a Telekesi Óvoda Gersekaráti Tagóvodájának produkciója színesítette a projektátadót.  A gyermekek horgászokról és halakról szóló zenés produkciót adtak elő.

img-0049-1528836580.JPG

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a kormány nagy figyelmet fordított az elmúlt években a horgászat fejlesztésére. Kiemelte, hogy a természetes vizeken a horgásztársadalom elvárásaival összhangban megszűnt a halászat és a horgászati hasznosítás került előtérbe. Méltatta a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége munkáját az elnyert 110 millió forint támogatás felhasználása kapcsán. Örömtelinek nevezte, hogy számos kézzelfogható és emberek százainak örömet jelentő fejlesztések valósultak meg a vasi tavak partján. Végezetül gratulált a Vas Megyei Önkormányzatnak, hogy a megyei turisztikai fejlesztések tervezésekor kiemelt hangsúlyt fordítottak a horgászturizmus fejlesztésére is. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy az eddig átadott fejlesztéseket további négy vasi horgásztó fejlesztése követi. A megjelenteket beavatta a most megvalósult területfejlesztési pályázatok előkészítő munkájának kulisszatitkaiba. Turizmusfejlesztés kapcsán elmondta, hogy a szövetség által megvalósított beruházások a vendégéjszakák számának növelését – igaz csak kis mértékben – segítik elő, de a megyén és régión belüli turizmust annál inkább erősítik, mely szintén jelentős gazdasági és társadalmi hasznossággal bír. Laki László, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének alelnöke köszönetét fejezte ki a nyújtott támogatásokért a kormánynak és az Európai Uniónak. Beszédének zárásaként elhangzott, hogy a Vas Megyei Horgász Szövetség arra törekszik a jövőben is, hogy a kezelésében lévő vízterületek természeti értékeit megóvja, fejlessze, bővítse, és a vasi horgászvizek kedvelt és a társadalom széles csoportja számára elérhető, halban gazdag horgászhelyszínekké váljanak. Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke részletesen bemutatta a projektben elvégzett fejlesztéseket. Ismertette, hogy a horgászturisztikai pályázaton elnyert bruttó 9 945 243 Ft pályázati támogatással a meglévő kiépített 58 horgászhely felújítása történt meg, további oszlopok és pallók beépítésével, zúzalékpótlással. A meglévő 600 m kavicsos út kátyúinak eltüntetését a burkolat zúzalékos megújításával oldották meg. A horgászállások és a tó központi bejáratának közelében a horgászcsaládok fiatalabb gyermekei számára egy kisebb játszóteret építettek, homokozóval és egy kombinált játékkal.

img-0079-1528837129.JPG

Hiánypótló fejlesztésként kialakítottak egy akadálymentes horgászhelyet is, így már a mozgáskorlátozott pecások is biztonságos körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek. Új asztal és padgarnitúrából összesen 16 került a területre, amelyből jutott az újonnan kiépített három tűzrakóhoz, amelyek a tó két végén egy-egy új pihenőövezetet eredményeztek. A halőri és karbantartási kellékek tárolására betonozott alapra megépítettek egy tájba illő fa szerszámtárolót. A vízparti környezet komfortosabbá tétele érdekében az új padok környékére 17 szoliterfát telepítettek. A nyár folyamán a tó még egy online turisztikai kamerarendszerrel is gazdagodik, amelynek előkészítése is már megtörtént.

img-0089-1528836939.JPG
Az ünnepélyes szalagátvágást követően a hagyományos Vasi Vizeken – Karát Kupát tekinthették meg a program résztvevői, melyen félszáz induló mérte össze tudását. Versenyző kategóriában Kovács Ákos, a Büki HE versenyzője több száz kis hallal nyerte meg kategóriáját 3370 grammal fogással. Az ifik között Kártyás Dánielnek (Körmendi Munkás HE) már pontyokat és keszegeket is kellett szákba terelnie a győzelemhez. Dániel a versenyt 8130 gramm fogott hallal zárta. Hobbi felnőtt kategóriában a Spartacus HE színeiben induló Pajtli László nyakába került az aranyérem, aki remek horgászatának eredményeként 10 810 grammos fogással nyerte meg az idei Karát Kupát.