Belépés

Csongrád kétszer – Címvédés az LIV. OHCSB-on!

 

A tavalyi évhez hasonlóan 20 tagszövetség nevezte be versenycsapatát az Országos Horgász Csapat Bajnokságra (OHCSB). A négy felnőtt, három utánpótlás korosztályú (U14-18-24) és egy női versenyzőből álló csapat ez évben egy fő mozgáskorlátozott versenyzővel bővülhetett. Azért a feltételes mód, mert ez évben még nem volt ez kötelező, ellenben az a szövetség, aki nevezett MLS versenyzőt, az a szabályok értelmében az ő pontszámát becserélhette a csapatban ettől rosszabb helyezést elért versenyző eredményére. Azok a csapatok, akik nem hoztak MLS versenyzőt, a pontszámítás értelmében 15 ponttal gazdálkodhattak, és ezt cserélhették le a csapatban ettől több pontot szerző versenyző eredményére. A jövő évtől minden csapatnak ki kell egészülnie egy fő mozgáskorlátozott versenyzővel, így a pontszámítás is marad a régi, csupán a csapatok létszáma 8-ról 9-re változik majd. A 169 versenyző már csütörtökön elfoglalta a Maty-éri evezőspályát, a bajai úttól egészen az első toronyig megtelt a versenypálya. A Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének profi szervező csapata mindent előkésíztett, így az első kapitányi értekezleten zökkenőmentesen kerültek kisorsolásra az első fordulóra a szektorok. A technikai értekezleten a legfontosabb szabályokat ismertette az OVHB titkára és a technikai bizottságot is megszavazták a résztvevők. Ennek a bizottságnak szerencsére kevés dolga akadt. Az első az MLS versenyzők pontjainak értékelése körül kialakult helyzet kezelése volt, ahol végül az eredeti kiírás szerinti értékelést hagyta jóvá a bizottság.

DSC_0241 másolat.jpg

A korábbi hetek hőségriadója miatt a versenypálya vízszintje jelentősen lecsökkent, így a vízutánpótlásra hivatott csatornából a korábbi hetekben nagy mennyiségű vizet emeltek át. Sajnos a vízzel együtt a csatornát lakó törpeharcsa állomány jó része is “betelepítésre” került. Félő volt, hogy a szúrós ördögök fogják uralni a pályát, de szerencsére nem így történt. Az első forduló limitjeinek ellenőrzésekor a vödörnyi csemegekukoricát látva, egyértelmű volt, hogy a versenyzők kőkemény pontyozásra készülnek. Élőanyagot csak elvétve lehetett látni. Az ezen a pályán szinte egyeduralkodónak tekinthető rakós botok erdeje az alapozó etetés utáni dudaszóra egyszerre kezdtek munkába. Egyes helyeken szinte azonnal kezdetét vette a halfogás, a várakozásoknak megfelelően pontyok nyújtották a csőgumikat. Voltak azonban olyan szakaszai a pályának, ahol szinte csak az utolsó órában, vagy fél órában jelentek meg csak a pontyok, és ekkor lehetett akár 5-8 helyezést előre ugrani a szektorban. Az úszók fél grammtól 2 grammig bezárólag sorakoztak a top szetteken, szinte mindenki láncólmozással és hosszúnak mondható 30 cm-es (esetenként még ettől is hosszabb) előkékkel készült. Mivel az U14 és U19-es valamint az MLS versenyzőknek a horgászatra szánt ideje 3 óra, velük kezdődött a mérlegelés. A három óra alatt 5-20 kg közötti fogásokat mérlegeltek a versenyzők. Ígéretes kezdet, vajon mit lehet fogni 4 óra alatt? A pálya a jelek szerint alaposan fel lett etetve. Gyors kalkuláció: Egy versenyző 15 doboz csemegekukoricát bontott a versenyhez. Ez közel 7 mázsa csemegekukorica fordulónként. A meleg miatt persze a pontyok zabáltak, de sok helyütt azt lehetett látni, hogy a nagy mennyiségű alapozó etetésbe szinte belefürödve folyamatos látszat kapásokkal szórakoztatták a versenyzők idegeit. Volt, aki kisebb, könnyebb horgot kötött fel, más a csalizásra szánt kukorica színezésével, ízesítésével próbálta meg a pontyokat bátorítani. Nagyon sok akció volt, de nemmindegyik végződött szákolással. Minden szektorban nyúltak a gumik, hajlottak a rakós botok, itt-ott reccsentek is ezek, egyes helyeken örömpeca, míg másutt gyötrelmes küzdelem minden kapásért. Az első forduló végén az U24-es kategóriában Pocsai Márk 28760 grammos fogás tette magasra a mércét. Sok helyen a tíz kilót meghaladó fogások között is csak dekák jelentették sokszor az elsőséget, ami öröm annak, akinek a javára billent a mérleg nyelve, de bosszúság annak, aki csupán egy keszegnyi hallal maradt le egy-egy értékes helyezési számról.

HECSMSZ 1. helyezett.jpg

Hiába, a verseny már csak ilyen. Az első forduló után a második kapitányi értekezleten következett a mozgássérült versenyzők eredményeinek becserélése, ami különösen izgalmassá tette az eredmények alakulását. Az a csapat ugyanis, akinek az MLS versenyzője jó eredményt ért el szektorában, akár 15 pontot is menthetett, de azok, akik most nem hoztak MLS versenyzőt, még ők is átválthatták a 15 pontot egy szektorában hátul végzett 20 pontos versenyző eredményére. A pontok véglegesítése után az első fordulót Csongrád nyerte 38 ponttal, de a rangsorban őt követő Pest, Főváros és Velence csapatok sem voltak nagyon leszakadva. A verseny továbbra sem volt lefutva, így másnap mindeni izgatottan várta a sorsolást. Néhány cserétől eltekintve változatlan felállással vágtak neki a csapatok a második fordulónak. A pontyok még inkább elteltek már a sok finomságtól, így az előző naptól is finomabban, sok-sok külső akadással, beleúszással borzolták a versenyzők kedélyeit. A nagy hőségben jól jött a szervezők által, félidőben kiosztott hideg ásványvíz. A második fordulóban is sok pontyot sikerült szákba terelni, és nem egy szép amur is színesítette a zsákmányt. Láthattunk azonban három darabba robbanó rakós botot, és szákfejjel együtt megugró amurt is.

Fejér 2. hely.jpg

Velence 3. hely.jpg

Az izgalmak azonban délután mindenkinek véget értek, már csak az eredmények összesítése volt hátra. Újból az MLS versenyzők eredményeinek becserélése volt izgalmas, vajon mennyit javíthat ez a csapat rangsorán? A Horgászegyesületek Csongrád Megyei Horgász Szövetségének (HECSMSZ) versenycsapata a második fordulóban mindössze 23 pontot ( 3+5+2+2+1+2+5+2+1) horgászott, ami azt hiszem önmagában is rekord az OHCSB-ok történetében, de az egyik 5 pontjukat az MLS versenyzőjük Varga Tamás 3 pontjára beváltva további két pontot tudtak faragni az eredményükből, így még parádésabb 21 pontot gyűjtöttek. Ezzel összesítésben 59 ponttal sikerült megvédeniük a tavalyi évben szerzett bajnoki címet. A második helyen – 107 pontot gyűjtve – a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) csapata végzett. (Ők is tudtak értékes pontokat menteni MLS versenyzőjüknek, a 2x világbajnok Gurisatti Gyulának köszönhetően.) Az OHCSB harmadik helyezettje a Horgászegyesületek Velencei tavi és Dunamenti Szövetsége (Velence) csapat lett 117 pontos eredménnyel. Köszönjük a verseny lebonyolításában nyújtott segítséget a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Horgász Szövetség szervező gárdájának.
Jövőre a tervek szerint már minden csapat kiegészül egy MLS versenyzővel, és az OVHB tervezi a különböző kategóriák egyéni eredményeinek elismerését is, hogy egy még izgalmasabb, és minél többeknek emlékezetes OHCSB-ot sikerüljön újból szervezni. Ha minden igaz, akkor már egy új helyszínen.

díjazottak egyben.jpg

Borda Zsolt: Nagyon örülünk a címvédésnek, és annak, hogy sikerült a második napon olyat horgászni, ami sokáig fennálló rekord lehet. A horgászatunkról néhány gondolat. Sokan azt gondolják, hogy mi már hetekkel korábban kijárhattunk a pályára edzeni. A valóság az, hogy mi sem edzhetünk a versenypályán, csak az edzésre kijelölt időben. Nekünk annyiban van több lehetőségünk itt horgászni, hogy a megyei bajnokságainkat is itt rendezi meg a szövetség, illetve a csapatból szinte mindenki részt vesz a ranglista versenyeken is, amelyek egy részének szintúgy az evezős biztosítja a helyszínt. A horgászatra egységes etetőanyaggal ültünk le, de minden helyen más technikával kellett horgászni. Szerintem az volt a siker kulcsa, hogy nem ugyanazt horgásztuk minden szektorban. Ami nálam működött, az nem működött Attilánál, ami adta a halat Diáná, az nálam nem hozott kapást. Ez a pálya ilyen. Aki jól ráérez az etetés ütemére, a csali felkínálására, a horgászat stílusára az adott helyen, az jól tud szerepelni. Ha egy csapat minden tagja ugyanazzal a stratégiával ül le, nem biztos, hogy mindannyian eredményesek lesznek. Most a csapat minden tagja elkapta a fonalat, és a saját elképzelését valósította meg a számára kisorsolt helyen.

Fotó galéria itt

Borda Zsolt.jpg