Belépés

2017: a Deseda nagy éve - Pontyfogó Világbajnokság 2017

 

A somogyi horgászparadicsomban gőzerővel készülnek a XIX. Pontyfogó Világbajnokságra. A szervezőgárda már tavaly összeállt és az idei, nemzetközi erőpróbákkal alaposan megtűzdelt versenynaptárt is a felkészülés jegyében állították össze. A csúcsviadal sikerét szolgálja számos, a tó körüli infrastrukturális fejlesztés és a szokásosnál nagyobb léptékű haltelepítés is. Kozári Miklóssal beszélgetünk, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnökével, egyben a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnökével, aki elsőként egy rövid sommázattal indít.

pontyfogó_vb_2017.jpg

DSC00881.jpg

Mindenekelőtt fontosnak tartom kiemelni, hogy a Kaposvári Sporthorgász Egyesület egyszerre igyekszik kiszolgálni minden, a Desedára vagy éppen a Töröcskei tóra érkező horgász igényét. Kezdve azoktól, akik az általunk rendezett számtalan verseny okán ülnek le vizeink partjára, és minden egyes haltól puszival búcsúznak, egészen azokig, akik csak alkalmanként veszik elő botjukat és amit megfogtak, azt bizony vasárnapi ebédnek szánják. Ahhoz, hogy a számítását mindenki megtalálja, nem mindegy, hogy milyen egy víz halállománya. Azt gondolom, hogy a rendszeres és jól átgondolt telepítéseknek köszönhetően erre nem lehet panasz mifelénk.

Tavaly ugyanakkor mindkét, előbb említett tavon új utakat nyitottunk a halőrzésben: a szakszemélyzet felfrissült, a napi rutint újragondoltuk, ahová kellett, kamerarendszert telepítettünk és most, a napokban egy FM - MOHOSZ pályázatnak is köszönhetően új csónakot vásároltunk, a nagy látószögű spektívünk mellé pedig újabb fényképezőgépeket, illetve megfigyelő eszközöket szerezhettünk be.

Némiképp változott a desedai horgászrend is, méghozzá kedvező irányba. A város önkormányzata ugyanis meghallgatta a vízparti kéréseket és zöld utat adott például az éjszakai horgászat időintervallumának meghosszabítására.

P1240896.jpg

P1240970.jpg

Többfordulós országos bajnokságok, nemzetközi erőpróbák, nyolckilós potykák telepítése, éves terven felül. Látszik, hogy komolyan veszik a szeptemberi világeseményt ...

Naná, még szerencse, hogy az évek alatt egy olyan szervezőgárda alakult ki nálunk, amelynek tagjai tényleg áldozatosan és lelkiismeretesen állnak a feladathoz és tudják azt is, hogyan dolgozhatnak egymás keze alá. Persze, nem mindegy, hogy 20 páros foglalja el a helyét a szektorokban, akiket ugyanennyien kísérnek, vagy több száz ember mozgását és tevékenységét kell koordinálni, de igyekszünk hasznosítani saját rutinunkat és a korábbi évek számos más országában gyűjtött tapasztalatait is.

Hol tart most a felkészülés?

A XIX. Pontyfogó Világbajnokság rendezőbizottsága már tavaly összeállt. A teljesség igénye nélkül: ebben a testületben Kaposvár - egykori világbajnok kajakos - alpolgármestere éppúgy helyet kapott, mint a város főmérnöke vagy sportreferense. Az asztalnál ül a szövetségi kapitány, néhányan az egyesülettől és a megyei szövetségtől. Van felelőse a marketingnek és persze az operatív ügyeknek is.

A szektorokat régen kijelöltük már. Emellett Kaposvár önkormányzatának támogatásával több olyan fejlesztés is elindult a Deseda partján, ami például a közlekedést, vagy a komfortérzetet javítja. Utak javítására, murvázására gondolok, parkolók kialakítására, illemhelyek telepítésére, ilyesmikre. A Desedát körbeölelő természeti környezet ugyanakkor nem változik.

Voltak és lesznek is még, ha úgy tetszik, felvezető versenyek ...

A sikeresen és sikerrel megrendezett pontyfogó OB első két forulója után mindjárt jön a Deseda Open, amelyre 15 nemzet félszáz csapata regisztrált előzetesen. Ráadásul ezekben a napokban egyre több külföldi érkezik hozzánk, hogy megnézze a világbajnokság helyszínét és tesztelje a tavat, a tudását és a szerencséjét.

DSC00879.jpg